Iata cum sa va apucati de decupaj, si de ce materiale aveti nevoie:
In primul rand…aveti nevoie de primer (sau gesso se mai zice).
Asta nu e vopsea, ci face legatura dintre suprafata de lucru si vopseaua ce urmeaza sa fie aplicata.
Ptr lemn nu este intotdeauna obligatorie, dar este indicat.
Insa ptr sticla, plastic, ceramica, suprafetele alunecoase, este obligatoriu sa incepeti cu primer. Puteti folosi primer acrilic alb sau primer transparent. Asta se folosete mai ales pe sticla, deoarece dupa uscare devine transparent, deci imaginea aplicata va transpare.
Precizez ca fiecare strat trebuie sa fie uscat fff bine. Este indicat ca dupa primer acrilic (cel transparent nu!) si vopsele dupa uscare sa smirgheluiti cu un smirghel fin, sa aveti o suprafata cat mai fina.
Puteti urmari un video despre acest material pe canalul nostru You Tube.
Apoi urmeaza vopseaua.
Daca doriti sa faceti decupaj sau transfer, este indicat sa vopsiti suprafata cu alb, sau o culoare foarte deschisa. Altfel nu se va vedea modelul aplicat.
Deci am dat un strat de alb, am uscat, am smirgheluit.
Daca vedeti ca sunt puncte unde nu a acoperit bine vopseaua alba, mai dam un strat subtire.
Ptr ca sa nu se vada umele de pensula, eu folosesc 2 metode:
– aplic vopseaua cu tufuitor (buretel)
– aplic vopseaua cu pensula, si imediat tufuiesc cu buretele
Astfel nu se vor vedea deloc urmele de pensula.
Am uscat, am smirgheluit deci. Urmeaza sa aplicam servetelul/hartia de orez.
De regula fiecare servetele are 3 straturi. Noi folosim doar stratul cu model. Servetelul este foarte subtire, deci va recomand intai sa decupati modelul, apoi sa desfaceti straturile.
Decuparea modelului se face intotdeauna prin rupere (desigur sunt exceptii), nu prin taiere cu foarfeca.
Astfel nu o sa se vada deloc marginile servetelului.
Aplicati adeziv (nu gros) pe suprafata (doar acolo unde vine modelul, nu trebuie dat peste tot), apoi asezati usor servetelul. Mare grija ! Ai pus, s-a lipit . Nu mai puteti misca, ridica, repune.
Hartia de orez este mai rezistenta.
Un mare ajutor este folia de documente (chiloti ii mai zicem noi:) ). Dupa lipirea servetelului, asezati folia peste model, si apasand usor, ajutati sa iasa modelul fara riduri, sau cute. Puteti apasa cu o carpa, sau cu un card flexibil expirat.
Apoi ridicati usor folia de documente, incet, sa nu rupeti servetelul.
Aplicati acelasi adeziv si peste servetel. Mergeti cu pensula din interior spre exterior, strat nu foarte gros. Nu mergeti de multe ori in acelasi loc, ptr ca se supraumezeste servetelul, si se poate rupe. Aveti grija sa aveti adeziv pe pensula, sa nu treceti cu ea peste servetel cand nu mai are adeziv, ptr ca va rupe modelul.
Uscam bine bine, si urmeaza lacuirea.
Puteti folosi lac pe baza de apa sau lac pe baza de solvent.
Lacul poate fi mat sau lucios, este ok fiecare. Depinde ce lucrare faceti. Diferenta se va observa dupa uscare. Cu lacul lucios obtineti suprafata lucioasa, cu lacul mat suprafata mata.
Puteti da mai multe straturi de lac (cu timp de uscare suficienta intre ele, chiar si cateva ore), cu cat mai multe straturi, cu atat mai protejata va fi suprafata.
Daca folositi lac pe baza de solvent,aveti nevoie neaparat de solutie ptr curatat pensule. Intati bagam pensula in alcoool, lasam 5-10 minute, apoi bagam in apa. Daca dupa lacuire cu lac solvent bagam direct in apa, pensula se va intari, se face ca piatra, si putem arunca pensula…
Puteti urmari un video despre acest material pe canalul nostru You Tube.
Astea sunt pasii si materialele de baza, cu care deja puteti sa decorati orice suprafata
Pentru orice intrebare va stau la dispozitie
Va asteptam cu drag in grupul nostru de pe facebook ”Decoupage primii pasi”, unde puteti intreba, posta, invata multe despre aceasta minunata tehnica.
Va doresc spor si multe creatii minunate