Rețeta cadoului perfect

Deși mulți oameni cred că intenția contează, nu strica dacă sărbătorita(ul) este cu adevărat mulțumit de cadou. Oare cum să obținem asta ?

Cei mai mulți se consideră priceputi în a dărui cadouri, dar dacă i-am întreba prietenii, rudele lor, cât de adevărat e acest lucru, cel mai probabil am auzi situații și întâmplări bizare. Cazurile ciudate, însă, ar putea fi evitate cu ușurință, întrebându-i pe prieteni/rude, cu ce fel de cadou și-ar dori?

Problema e, că foarte puțini facem acest pas. În primul rând pentru că suntem convinși, că dacă magia surprizei se pierde, sărbătorita(ul) va fi mai puțin mulțumit(ă) de cadou. Dar și pentru că acest lucru nu ar fi avantajos pentru noi, deoarece s-ar zice că nu am pus destul suflet în a afla dorințele lui(ei). Dar oare sunt corecte aceste presupuneri ?

Această întrebare îi frământa si pe psihologii de la Universitatea Stanford, care au făcut o serie de experimente. În prima fază a studiului, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Sarcina primului grup a fost să-și amintească situații în care ei au oferit cadou prietenilor. În același timp membri din grupul celălalt trebuiau să-și reamintească momente când ei au primit un cadou.

Apoi, jumătate din primul grup au fost rugați să-și amintească un caz în care au ales un cadou de pe o listă de dorințe, în timp ce ceilalți au trebuit să se gândească la un moment când cadoul nu a fost ales de pe o listă de dorințe. Același lucru s-a cerut de la grupul „oferitorilor de cadouri”, adică jumătate din grup trebuia să se gândească la situații în care au primit un cadou din lista de dorințe,  cealaltă jumătate la momente când nu s-a întâmplat acst lucru.

Primul grup, adică „oferitorii de cadouri” au considerat că sărbătoriții au fost la fel de încântați în ambele cazuri. În același timp, membri celuilalt grup au constatat că cei care au primit daruri, au apreciat mai mult cadourile alese din lista lor de dorințe.

Acest lucru era valabil fie vorba de cadourile de nuntă, de aniversare sau de Crăciun, precum și cadourilor la zi de naștere. Deși rezultatele au fost clare, totuși s-au bazat pe amintiri. Prin urmare, cercetătorii s-au gândit, că vor testa și în timp real acst lucru, deoarece amintirile și memoria ne pot păcăli.

Prin urmare, participanții au fost rugați să-și aleagă fiecare un partener, și să-și ofere un cadou reciproc. Puteau alege: vor lua în considerare  lista de dorințe a celuilalt, sau  vor ignora lista. Cercetătorii au constatat, că rezultatul de fapt este același: cadoul ales din lista de dorințe a avut succes mult mai mare.

Pe baza cercetărilor deci, rețeta pentru cadoul perfect ar fi următoarea: să lăsăm deoparte grijile și nopțile nedormite, și să cerem o listă de dorințe, sa aflăm de ce anume s-ar bucura sărbătorita(ul). Fie vorba de prieten, rudenie sau coleg de serviciu.  Și dacă reușiți să obțineți lista cu dorințe, ar fi bine să nu o suprascrieți cu propriile idei…

1 thought on “Rețeta cadoului perfect”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart